Malý čtenář

čtvrtek 31. července 2003

Dodatek (provedený takto, abych nezakládal nový archivní soubor) 1. 10. (nějak jsem myslel, že září má 31 dnů :-) Toto je poslední zápis na staré adrese, Malý čtenář bude pokračovat, ať už jakkoli, na malyctenar.bloguje.cz!





Včera večer, resp. dnes ráno jsem zase něco našel v novinách, ale opravdu, tím směrem leží šílenství; je nutno se na to buď specializovat, nebo to ignorovat. A krom toho mám jiný trik, jak sehnat obsah: prohrabat svou složku s odeslanou poštou, kde se časem nahromadilo dost relevantních záležitostí, s nimiž jsem doposud obtěžoval nanejvýš jen své přátele a ne čtenáře tohoto weblogu, jejichž počet již brzy dosáhne dvouciferné hodnoty :-)


Bylo by asi záhodno předeslat podrobnější úvod o Randové a randroidech - nějaké výskyty jména "Ayn" se na českém webu sice nalézt dají, ale většinou to není nic, co bych přál nevinnému nicnetušícímu brouzdalovi (ačkoli tohle má docela dobrý druhý odstavec :-) Nebo aspoň o románu Zdroj (čili pro ty, kdo znají AR spíš z originálu, Fountainhead) nebo absolutně přinejmenším o té naříkavé pasáži, shrnující (pouze zneuznávajícím okolím zaviněný) životní úpadek architekta - vedlejšího kladného hrdiny. Ale bohužel, není čas.



Předmět (Subject): Chyba v prekladu Zdroje
Datum (Date): 24. květen 2002, Pá 8:33
Od (From): Jan Vaněk jr.
Komu (To): berlet @ mpx . com . au

Vazeni pratele,
na s. 50 v pasazi "Bylo mu dovoleno zit. Zit, aby (...) se v jednom
dobre minenem novinovem clanku docetl o 'pozdnim Henry Cameronovi'"
stalo zjevne v originale "late" ve smyslu "zesnuly". Dokud to nebude
opraveno v dalsim vydani, navrhuji, abyste to alespon jako erratum
zverejnili na webu.

S pozdravem,


Jinak ale, uznávám, ten překlad docela šel, aspoň při běžné četbě.


A technická poznámka na závěr: červenec končí a stejně tak období, kdy Malý čtenář fungoval jako deník. Teď si zřejmě dám pauzu - slibuji, že nebude tak dlouhá jako ta poslední - a nestane-li se nic zlého anebo se nerozhodnu, že to bylo nesmyslné marnění času, nejpozději v září (ale možná, že bez pocitu povinnosti začnu naopak dříve a lépe a radostněji) se pustím do všech dalších kroků nezbytných k tomu, aby se tahle snůška písmenek dala brát jako weblog vážně, což obnáší - možná dokonce především - ladění layoutu, shánění komentářů nebo aspoň guestbooku a zvažování, jestli se radši nepřestěhovat někam, kde je integrovaný, a samozřejmě sebepropagaci - co myslíte, dostanu se na Toplistu (nebo který seznam je nejdůležitější) aspoň do prvních pěti set?

POZOR: Paralelní blog 2003-9 je na malyctenar.bloguje.cz